Zanimljivosti
Lipanj 2008. / godište VIII / ISSN 1333-5987

Izvrsnost u podučavanju i učenju

U organizaciji britanskog Centra za izvrsnost u podučavanju i učenju (Centre for Excellence in Teaching & Learning), na Sveučilištu Edge Hill održana je 3. po redu međunarodna konferencija. Nastavljajući se na uspjeh lanjske konferencije koja je privukla više od 200 predstavnika iz cijelog svijeta, ovogodišnja konferencija bila je usmjerena na odnose između istraživanja, inovacija i razvoja.

U središtu zanimanja ove su se godine našli koncepti okruženja za učenje i njihovih komponenti za e-učenje - kakvi su sada te kako bi se mogli razvijati tijekom vremena - s ciljem pronalaženja odgovora na neka izuzetno važna i katkad goruća pitanja:

  • Koje informacije utječu na oblikovanje naših trenutnih i budućih predodžbi o e-učenju i okruženjima za učenje?
  • Na osnovi kojih teorijskih postavki i dokaza izgrađujemo svoje mišljenje, način oblikovanja politike i postupke primjene?
  • Kako bismo mogli usporediti fizičke, virtualne i spoznajne dimenzije okruženja za učenje?
  • Na osnovi čega bismo mogli predvidjeti okruženja za učenje 2020. godine za učenike toga vremena?
  • Kakav je status postojećeg istraživačkog programa i je li dovoljno jak da posluži kao temelj za predviđanja i težnje?

Više informacija potražite na Internet stranici 
http://www.edgehill.ac.uk/solstice/Conference2008/

Virtualno pregledavanje zvijezda

Microsoft Research službeno je objavio WW Telescope, besplatan servis koji omogućava virtualno pregledavanje zvijezda.

WorldWide Telescope (WWT, Svjetski teleskop) je vizualizacijski softverski okoliš temeljen na platformi Web 2.0, koji omogućava računalu da funkcionira kao virtualni teleskop — spajajući slike načinjene najboljim svjetskim teleskopima na tlu i u svemiru za neometano istraživanje svemira.

Moguće je odabrati iz velike ponude razgledavanja neba, koje vode astronomi i nastavnici s nekih od najslavnijih promatračnica i planetarija u zemlji. U bilo kojem trenutku moguće je zaustaviti razgledavanje, samostalno istraživati (koristeći višestruke izvore informacija za objekte koji su na raspolaganju) i ponovo se pridružiti razgledavanju tamo gdje ste stali.

WorldWide Telescope stvoren je koristeći Microsoftovu visokodjelotvornu jezgru Visual Experience Engine™ i omogućava neometano pomicanje i zumiranje po noćnom nebu, planetima i slikovnim okolišima. Riječ je o jedinstvenom i bogatom portalu aplikacija koji objedinjava terabajtove slika, informacija i priča iz višestrukih izvora preko interneta u neometano, uronjivo i bogato medijsko iskustvo. Djecu svih dobi ohrabrit će na istraživanje i razumijevanje svemira svojim jednostavnim i moćnim korisničkim sučeljem.

Ogromne količine podataka koje stvaraju razne znanstveno-istraživačke ustanove trenutačno iznose stotine terabajtova i uskoro će se mjeriti u petabajtima. Međutim, širenje ovih informacija problematično je iz nekoliko razloga. Omogućavanjem usporedbe podataka iz raznih izvora -- svemir i tlo te radio, optički, infracrveni, valovi ostalih duljina -- WWT pruža jedinstven portal temeljen na internetu s nezapamćenim katalogom podataka za učenje o svemiru koji se razvija. Povezivanjem istih izvornih materijala koje koriste i znanstvenici na NASA-i i Caltechu u svojim istraživanjima, WWT postaje moćna „virtualna promatračnica” za znanstvenike, nastavnike i javnost. Istraživanje neba jednostavno je poput čitanja internetske stranice i pristupačno je svima s internetskom vezom. WWT također ima funkcije za istraživanje Zemlje, satelita, na primjer Mjeseca, te 360-stupanjsku panoramu stijene Half Dome u parku Yosemite i dugih mjesta.

 
  Copyright © 2005. Edupoint. Sva prava zadržana.