Novosti
Lipanj 2007. / godište VII / ISSN 1333-5987

Povećan kapacitet CARNetove međunarodne veze

Projekt GÉANT2 je pokrenut 1. rujna 2004. godine u sklopu 6. Okvirnog programa (6th Framework Programme - FP6) Europske unije s ciljem da unaprijedi pan-europsku mrežnu infrastrukturu osiguravanjem multi gigabitnih brzina prijenosa podataka te uvođenjem naprednih mrežnih aplikacija - kako u pan-europsku mrežnu okosnicu tako i preko nacionalnih akademskih i istraživačkih mreža do krajnjih korisnika.

To je prvi integrirani FP6 projekt u koji se, preko CARNeta, u punom obimu uključila i Hrvatska. Osim CARNeta, u projektu sudjeluju i ostale europske akademske mreže (34 NREN-a) te TERENA  i koordinator projekta DANTE. Ukupni fond projekta je 191,32 milijuna eura, pri čemu su 93 milijuna eura osigurana iz europskog budžeta kroz program FP6. Trajanje projekta je 4 godine.

Brža veza CARNeta prema GÉANT-u omogućit će kvalitetnije i intenzivnije uključivanje hrvatskih istraživača u međunarodne istraživačke projekte te povezivanje Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u europski istraživački (ERA) i visokoobrazovni (EHEA) prostor. GÉANT2 povezuje sve europske akademske i istraživačke mreže, odnosno više od 30 milijuna europskih istraživača. GÉANT2 je najveća hibridna mreža ikad sagrađena za potrebe europske akademske zajednice.

Više infomacija o samom projektu GÉANT2 potražite na web adresi http://www.geant2.net.

Odabrani hrvatski predstavnici za Nagradu svjetskog summita 2007

Na ceremoniji dodjele nagrada, koja je 13. lipnja 2007. održana u Institutu za povijest u Zagrebu, žiri World Summit Award Hrvatska 07 dodijelio je sljedećim projektima priznanje kao primjerima najbolje e-prakse u Hrvatskoj:

U kategoriji e-učenje:                          
Magnetizam – multimedijalni moduli
[http://magnetizam.ifs.hr]

U kategoriji e-kultura:                          
Kuća o Batani 
[www.batana.org]

U kategoriji e-znanost:                         
e-Indeks 
[http://smartx.hr]

U kategoriji e-vlada:                            
Web portal Vlade RH
[www.vlada.hr]

U kategoriji e-zdravlje:                        
Astma Centar
[www.astma.hr]

U kategoriji e-poduzetništvo:                 
ImamNovac.com
[www.ImamNovac.com]

U kategoriji e-zabava:                          
Urban Jungle
[http://uj.dir.hr]

U kategoriji e-uključenost:                   
Skarabej
[www.skarabej.com]

Osam pobjednika, odabranih među 64 prijavljena projekta, predstavljat će Hrvatsku na globalnom WSA natjecanju u rujnu, na kojem će sudjelovati predstavnici 168 zemalja.

Namjera organizatora nagrade, koja se ove godine održava po treći put, je povećati svijest o važnosti visokokvalitetnog elektroničkog sadržaja.  Natjecanje je održano pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, i uz pokroviteljstvo i partnerstvo Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku. Nagrada svjetskog summita održava se u okviru i u suradnji sa Svjetskim summitom o informacijskom društvu.

Više informacija potražite na web stranici http://www.wsa.hr/.

 
  Copyright © 2005. Edupoint. Sva prava zadržana.