"Na skupu se održalo dvadesetak znanstvenih i stručnih konferencija, ali i savjetovanja, seminara, foruma i radionica"
 
"Zahvaljujući raznolikim sadržajima i njihovoj kvaliteti MIPRO iz godine u godinu postaje sve značajnija točka okupljanja znanstvenika, eksperata, gospodarstvenika, menadžera, javnih osoba i svih onih koji se bave informacijskom i komunikacijskom tehnologijom s različitih polaznih pozicija"
 
"U tri je dana u sklopu ovog savjetovanja predstavljeno osamdesetak radova hrvatskih i stranih autora"
 
"Prezentatori iz obrazovnih ustanova predstavili su primjere upotrebe tehnologije u nastavi kroz izradu digitalnih nastavnih materijala, softverska rješenja za podršku nastavnom procesu, programe za poduku stranog jezika djece predškolske dobi, programe za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, upotrebu mobitela u nastavi i dr."
 
""Ovo je savjetovanje jedna od rijetkih prilika koja omogućuje susret nastavnika i drugih profesionalaca koji se bave edukacijom i novim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te predstavlja neizostavan i dragocjen izvor informacija za sve one koje zanima primjena suvremene tehnologije u obrazovanju"

Jasminka Maravić, Gordana Benat: MIPRO 2008
Svibanj 2008. / godište VIII / ISSN 1333-5987
Međunarodni skup MIPRO 2008 po 31. put za redom održao se u Opatiji, od 26 do 30. svibnja u Kongresnom centru Grand hotela Adriatic i hotelu Admiral. Na ovom međunarodnom skupu ove se godine održalo dvadesetak znanstvenih i stručnih konferencija, ali i savjetovanja, seminara, foruma i radionica. Zahvaljujući raznolikim sadržajima i njihovoj kvaliteti MIPRO iz godine u godinu postaje sve značajnija točka okupljanja znanstvenika, eksperata, gospodarstvenika, menadžera, javnih osoba i svih onih koji se bave informacijskom i komunikacijskom tehnologijom s različitih polaznih pozicija.

Gordana  Benat

gordana.benat@carnet.hr

Jasminka Maravić
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet
Jasminka.Maravic@CARNet.hr

MIPRO 2008

MIPRO je najveća, najstarija i po strukturi najsloženija međunarodna manifestacija u području informacijsko-komunikacijske tehnologije i mikroelektronike u ovom dijelu Europe. Koliko je ovaj skup značajan, govori i podatak kako je MIPRO prepoznat kao izvorni hrvatski brand sa značajnom podrškom gospodarstva, znanosti, obrazovanja i državne uprave. Organizator manifestacije MIPRO 2008 je Hrvatska udruga za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku (MIPRO), udruga koja okuplja najznačajnije hrvatske tvrtke s ciljem da se pomogne razvoju društva znanja.

Ove je godine glavni sponzor manifestacije MIPRO bio T-Hrvatski Telekom, dok je od strane državne uprave visoki pokrovitelj predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stjepan Mesić. Skup je organiziran uz tehničko pokroviteljstvo IEEE Region 8 i IEEE Croatia Section.

Ovogodišnji se MIPRO sastojao od 11 savjetovanja:

 • Mikroelektronika, elektronika i elektronička tehnologija
 • Grid i vizualizacijski sustavi
 • Telekomunikacije i informacije
 • Računala u tehničkim sustavima
 • Inteligentni sustavi
 • Računala u obrazovanju
 • Digitalna ekonomija
 • 5 . Aladin (Alpe Adria Universities Initiative)
 • Sigurnost informacijskih sustava
 • Poslovni inteligentni sustavi
 • Lokalna samouprava
 • Studentski radovi


Ove su godine u sklopu MIPRA organizirana tri okrugla stola. Na prvom se raspravljalo o novom Zakonu o elektroničkim komunikacijama, novim mogućnostima, izazovima i očekivanjima. Drugi je bio posvećen multimediji kao pokretaču aktualnog razvoja komunikacijskih mreža, a treći strategiji uvođenja digitalne televizije, koja će se u skladu sa zahtjevima Europske unije u Hrvatskoj trebati uvesti do 2012. godine.

Prvog je dana održana radionica na temu TEMPUS IV – nove mogućnosti za projekte razvoja visokog školstva (WS) pod voditeljstvom prof. dr. sc. Blaženke Divjak s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu. Profesorica Divjak voditeljica je međunarodnih projekata, Referalnog centra za prijavljivanje projekata e-obrazovanja, te tridesetak radionica iz područja prijavljivanja i vođenja projekata.  I ove je godine radionica privukla zainteresirane za prijavu i provođenje projekata.

Savjetovanje "Računala u obrazovanju"

Savjetovanje Računala u obrazovanju, nama predstavnicima CARNetovog odjela za podršku obrazovanju, bilo je u središtu interesa.

U tri je dana u sklopu ovog savjetovanja predstavljeno osamdesetak radova hrvatskih i stranih autora. Radovi su predstavili iskustva u korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije na fakultetima, u školama, predškolskim ustanovama te ustanovama za školovanje djece s posebnim potrebama. Također je prezentiran prijedlog korištenja učenja na daljinu za školovanje osoba treće životne dobi.

Prezentatori iz obrazovnih ustanova predstavili su primjere upotrebe tehnologije u nastavi kroz izradu digitalnih nastavnih materijala, softverska rješenja za podršku nastavnom procesu, programe za poduku stranog jezika djece predškolske dobi, programe za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, upotrebu mobitela u nastavi i dr. Naglasak je bio na cjeloživotnom učenju i prilagodbi ICT-a za različite obrazovne skupine i potrebe. Prezentacije su otvorile neka nova pitanja, ali i dale moguća rješenja problema u praksi. Posebno je dojmljivo bilo izlaganje o obrazovanju djeteta s posebnim obrazovnim potrebama i primjer upotrebe programa „Speaking Dynamically“, pomoću kojeg je načinjena prilagodba za učenje i provjeravanje naučenog.

U nastavi učenik koristi prijenosno računalo s prilagođenim mišem i tasterom te odgovarajućim povećanim kursorom. Međutim, taj pozitivan i uspješan primjer otvorio je pitanje financiranja opreme i softvera za drugu djecu s posebnim potrebama, budući da je trenutno u taj program uključen samo jedan dječak kojem su sredstva osigurali sami roditelji.

Vrlo zanimljivo predavanje održao je i predstavnik Microsofta Hrvatska koji je prezentirao projekt Partners in Learning (Suradnici u učenju). Riječ je o globalnom programu kojim Microsoft usmjerava sredstva (stručnjake, partnerske tvrtke, usluge, softverske proizvode) u obrazovne sustave i ustanove, s ciljem poticanja pozitivnih promjena u obrazovanju širom svijeta. U Hrvatskoj se program provodi od 2004. godine i ima dva temeljna polazišta: prvi je vjera u kreativni potencijal nastavnika i učitelja u hrvatskim osnovnim i srednjim školama, a drugi uvjerenje kako informacijske i komunikacijske tehnologije mogu pomoći nastavnicima i učiteljima, studentima i učenicima u ostvarenju njihovih potencijala.

I na kraju...

Ove je godine savjetovanje Računala u obrazovanju objedinilo jedanaest savjetovanja sa 259 radova tiskanih u zbornicima savjetovanja. Osamnaest je radova napisano na hrvatskom jeziku, a šezdeset na engleskom. Pored radova iz Hrvatske, ove su se godine na MIPRU predstavili radovi iz Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Finske, Irana, Litve, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Švedske i Ukrajine.

Ovo je savjetovanje jedna od rijetkih prilika koja omogućuje susret nastavnika i drugih profesionalaca koji se bave edukacijom  i novim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te predstavlja neizostavan i dragocjen izvor informacija za sve one koje zanima primjena suvremene tehnologije u obrazovanju.

Životopis
 
Gordana Benat je djelatnik CARNetovog edukacijskog centra Edupoint od 2005. godine. U CARNetu je angažirana na brojnim projektima iz područja informacijsko komunikacijske tehnologije, a od 2007. godine je i član uredništva CARNetovog Portala za škole. Rođena je 1977. godine u Stuttgartu u Njemačkoj. Srednju Ekonomsku školu je završila u Zagrebu gdje je 2003. godine na Filozofskom fakultetu diplomirala kao profesor informatike i diplomirani lingvist.
 

gordana.benat@carnet.hr

 
Jasminka Maravić radi u CARNetu kao stručni suradnik u posljednje četiri godine. Surađivala je u brojnim projektima iz područja obrazovanja na daljinu, uključujući Referalne centre za e-obrazovanje i E-learning akademiju. Danas je dio tima Portala za škole u kojem uređuje dio namijenjen školskim nastavnicima. Rođena je 9. siječnja 1975. godine u Zagrebu. Završila je pedagogiju na Filozofskom fakultetu i sociologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Njeno iskustvo u e-learningu sastoji se od pohađanja E-learning akademije, smjer E-learning Tutoring, tromjesečnog CEENtovog tečaja “Online Tutoring”, pohađanja radionica kao što su "Instructional Design", "Evaluation of e-learning courses" and "Facilitation of Online Learning" te sudjelovanja na domaćim i međunarodnim konferencijama.
 
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet

Jasminka.Maravic@CARNet.hr

  
  Naslov
 
  MIPRO 2008
 
  Savjetovanje "Računala u obrazovanju"
 
  I na kraju...
 
 
  Copyright © 2005. Edupoint. Sva prava zadržana.