Jadranka Božikov: Elektronički dom zdravlja (eDZ): virtualno mjesto za trajno usavršavanje, informiranje i međusobnu komunikaciju obiteljskih liječnika

Elektronički dom zdravlja (eDZ) zamišljen je kao internetski servis za trajno usavršavanje liječnika obiteljske/opće medicine (LOM-ova) na nacionalnoj razini, koji objedinjuje edukaciju, pristup provjerenim relevantnim izvorima informacija i međusobnu komunikaciju za potrebe dnevnog rada i trajnog usavršavanja od kuće (s radnog mjesta). Cilj je projekta bio uspostavljanje infrastrukture koja će omogućiti i poduprijeti individualne aktivnosti liječnika i njihovih suradnika na trajnom usavršavanju i međusobnoj komunikaciji, i to tako da u središtu budu problemi iz prakse.

 
Aleksandar Lukić: Digitalna karta - ususret geografiji budućnosti?

Korištenje računalne tehnologije u kartografiji naziva se digitalnom kartografijom (Robinson i dr. 1995:4, Frančula 2002:9) i iako je to pojam koji se uvriježio tek u novije vrijeme, začetak digitalne kartografije datira iz ranih pedesetih godina 20. stoljeća. Osnovna namjera tada je bila racionalizacija izrade karata i u tu svrhu zamjene konvencionalne tehnike kompjutorski podržanom (Frančula 2002:9).

 
Dinko Babić: Internet kao pomagalo u sveučilišnoj nastavi – iskustvo jednog nastavnika

Autor ovog teksta koristi se Internetom kao izvorom informacija još od vremena kad je “Netscape” bio novost (tad je bio korišten uglavnom tzv. “Mosaic”), “Microsoft Internet Explorer” još nije ni postojao, a pretraživanje mrežnih stranica bila je privilegija onih koji su bili u mogućnosti koristiti računala bazirana na UNIX-u. Iskreno, u to doba nisam ni pomišljao da će računalna komunikacija toliko uznapredovati u vrlo kratkom vremenu te sam u svojoj projekciji budućnosti Internet vidio kao ekskluzivan izvor podataka, dostupan samo “odabranima”. Očito sam bio u krivu, jer danas ljudsko društvo doslovce počiva na lakom dostupu informacijama.

 
Antonela Marušić: Interkulturalni projekt

Ove se godine zagrebačka Geodetska tehnička škola po sedmi put uključila u međunarodni projekt “This is our time”. Riječ je o globalnom komunikacijskom projektu koji se u cijelom svijetu održava jednom na godinu pod pokroviteljstvom UNESCO-a s ciljem da se mladim ljudima omogući komuniciranje putem Interneta na različite načine i na različite teme. Projekt se održava od 1995. godine, a ovogodišnja tema bila je Interkulturalni dijalog. Ukupno se prijavilo 216 škola iz 51 zemlje. Učenici iz hrvatskih škola u tom globalnom komunikacijskom projektu redovito postižu visoke rezultate, o čemu svjedoče njihovi visoki plasmani unazad posljednjih osam godina otkad se projekt organizira.

 

 
  Copyright © 2005. Edupoint. Sva prava zadržana.