logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada obrazovnih materijala english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada obrazovnih materijala / Nastavna literatura / Standardizacija / IEEE LSTC

IEEE LTSC (Learning Technology Standards Committee)

 

LSTC.jpgStandardazicija korištenja metadata termina na području Learning objects provedena je u okviru IEEE 

LTSC (Learning Technology Standards Committee)http://ltsc.ieee.org/wg12. Cilj usvajanja standarda je da “This standard will specify the syntax and semantics of Learning Object Metadata, defined as the attributes required to fully/adequately describe a Learning Object”. Nabavka samog standarda “IEEE 1484.12.1. Standard for Information Technology --Education and Training Systems -- Learning Objects and Metadata” se naplaćuje, besplatna je posljednja radna verzija prije usvajanja koja se ne razlikuje od usvojenog teksta i koja se može naći na http://ltsc.ieee.org/wg12/files/LOM_1484_12_1_v1_Final_Draft.pdf.

Obzirom da je IEEE LTSC uključen u ISO procedure usvajanja standarda, može se preporučiti da se u slučaju potrebe za Hrvatsku prihvati 1484.12.1: IEEE Standard for Learning Object Metadata. Na temelju svih poznatih podataka čini se da je IEEE LOM usklađen s DCMI terminima.

Standard IEEE LOM 1484.12.1 je složen po svojoj stukturi i ima niz polja koja nisu obavezna. U praksi nije potrebno uvijek koristiti sve elemnte koje nudi standard. Kao dobra praksa preporučuje se interpretacija koju provodi MERLOT http://www.merlot.org/Home.po 

koji “is a free and open resource designed primarily for faculty and students of higher education. Links to online learning materials are collected here along with annotations such as peer reviews and assignments”.

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka